Kyllä! Täytämme myös muualta ostettuja kumi- ja foliopalloja. Suosittelen kuitenkin tuomaan pallot ajoissa tarkistettavaksi tai ainakin kuva niistä olisi hyvä saada jos on tärkeästä juhlasta kyse. Usein netistä saa tilattua aika heikkolaatuisia palloja, jotka pahimmillaan eivät sovellu lainkaan heliumtäyttöön, vaikka niin annetaan ymmärtää.

Laadukkaat foliopallot valmistetaan Amerikassa ja Euroopassa. Ne täyttävät painoväriensä osalta lelustandardit. Idän ihmeet on syytä jättää kauppiailleen ja JOS niitä kuitenkin hankkii niin pidetäänhän huoli, etteivät lapset niitä pääse räpläämään ja varsinkaan tunkemaan suuhunsa.

Pienet numerot ja kirjainpallot eivät leiju vaikka ne täytettäisiin heliumilla. Yleensä hälytyskellojen pitäisi soida jos pakkauksessa tulee mukana pilli. Lue tekstit josko sieltä löytyy teksti ”air fill only”.

Perus sääntönä voi pitää että vasta noin metriset numerot ja kirjaimet leijuvat heliumtäytöllä. Pieniä kirjaimia ja numeroita käytetään paljon somistamisessa ja niillekin on käyttöä. Autamme mieluusti niidenkin kanssa.

Jos olet ostanut vahingossa palloja joissa ei ole venttiiliä, niin me voimme täyttää ja sulkea myös näitä palloja.

Pallopuodista täytettynä ostamasi kumipallot käsitellään lähtökohtaisesti aina kestokäsittelyllä, jolloin ne leijuvat neljästä päivästä jopa useaan viikkoon riippuen ilman kosteudesta (kesällä leijuu huonommin ja talvella pidempään). Isot 90cm kumipallot leijuvat parhaimmillaan jopa kuukausia!

Jos täytät itse kumipallon (27cm pallo) heliumilla on leijumisaika noin 23h.
Jos se sisältää confettia tai esim led-valon aika lyhenee radikaalisti jopa vain 5h lentoaikaan.

90cm kumipallo ilman kestokäsittelyä leijuu muutamia päiviä.

Kesällä ilmankosteus tekee tepposia niin helium kuin ilmatäytteisille palloille. Ne hapettuvat ja harmaantuvat kosteassa ja lämpimässä kelissä nopeasti. Pinnan kiilto siis katoaa. 

Heliumpallojen pitäminen ulkona vähentää niiden kestoa radikaalisti. Varsinkin kesällä jopa kestokäsitellyt pallot saattavat kestää ilmassa vain päivän.

Hae pallot kesäaikaan mahdollisimman lähellä juhlaa. Jos joudut säilyttämään palloja päivän tai pari, parhaiten pallot säilyvät viileässä ja pimeässä paikassa, jossa on matala ja tasainen ilmankosteus. Huonoin vaihtoehto on hatara piharakennus tai esim juhlateltta. Paras vaihtoehto on ilmalämpöpumpun tai muutoin ilmastoidun sisätilan kuivassa ilmastossa.

Kestokäsittelygeeli HiFloat on väritön ja myrkytön palloon laitettava aine. Se on hajuton ja kuivuu pallon sisäpintaan alle tunnissa. Kuivuttuaan se estää heliumin karkaamisen tehokkaasti. Korkea ilmankosteus saa HiFloatin vettymään ja näin se alkaa päästää kaasua lävitseen. Kuivalla ilmankosteudella (talvella) pallot siis leijuvat pidempään.

HiFloat-geeliä saa ostettua puodilta isompia ja pienempiä määriä. Jos toteutat itse omat juhlasomistepallojen täytöt suosittelen lämpimästi geelin käyttöä, jotta aikaa säästyy juhlapäivänä muuhun hommaan.

Mattapintaisia palloja ei tavallaan ole olemassa. Pallot saavat mattapinnan kun ilmankosteus alkaa vaikuttaa niihin ja pinta hapettuu ja harmaantuu.

Palloja löytyy läpinäkyvänä, normaaleina värikkäinä ja hempeinä helmiäisinä. Kaikki nämä hapettuvat ja harmaantuvat varsinkin kesällä nopeastikin. Vähiten hapettuminen näkyy helmiäispalloissa ja pahiten läpinäkyvissä.

Hapettumista voidaan estää esim. silikonkäsittelyllä.

KYLLÄ JA EI!

Heliumilla voi pahimmillaan saada itsensä hengiltä. Sen hengittäminen suurina määrinä on vaarallista, sillä hapen puutteessa lähtee taju. Heliumin kanssa ei välttämättä tule refleksiä vetää henkeä enää tajun lähdettyä. Näin se saattaa aiheuttaa jopa kuoleman!

Helium EI RÄJÄHDÄ. Se ei reagoi minkään kaasun kanssa vaaraa aiheuttaen, eikä se ole syttyvä kaasu. Helium normaaliin hengitysilmaan sekoittuneena ei myöskään ole vaarallista.

Emme missään nimessä siis suosittele heliumin hengittämistä akuankka-äänen aikaansaamiseksi. Emme myy, emmekä luovuta palloja impattavaksi tai leikittäväksi tässä suhteessa.

Heliumia erotellaan maakaasusta ja koska kaasukentät ovat maapallollamme rajalliset on hinta korkea. Varsinkin nyt kun kaasuvarannot sijaitsevat vaikeissa kohteissa, on heliumin hinta jyrkässä nousussa.

Heliumia käytetään mm. mri-kuvantamiskoneissa ja monissa tarkkuutta vaativissa tieteellisssä kojeissa täyteaineena ja jäähdytykseen. Koneet tarvitsevat valtavia määriä tätä hirmuhintaista kaasua. Näinollen myös hupikäyttöön tuleva kaasu kallistuu.

On havaittu että heliumia vapautuu mm. tulivuoren purkauksissa, mutta sitä ei osata vielä hyödyntää ja kerätä talteen.

Kumipallo maatuu. Se on luonnonkumia ja periaatteessa se maatuu nopeasti. Käytännössä siihen kuitenkin vaikuttaa kuinka hyvin pallo jää säiden armoille. Valo ja hapekas ilma maaduttaa pallon ripeästi, mutta pimeässä ja hapettomassa ympäristössä maatuminen on hitaampaa.

Emme kannata minkään pallojen vapauttamista luontoon.

Kumipallo: Luonnonkumista eli lateksista valmistettu pallo. Se on maatuvaa materiaalia ja kumipallo on edullinen painattaa. Leijuu ilman kestokäsittelyä 23h ja kestokäsiteltynä 4 päivästä viikkoihin.

Vinyylipallo: Bubblepallot ovat kristallinkirkkaita teippaamiseen soveltuvia palloja jotka eivät sisällä lateksia. Bubbleja ja sen kaltaisia venyviä vinyylipalloja on myös painettuna eri kuoseilla. Ne eivät maadu. Ne eivät allergisoi. Leijuu jopa viikkoja.

Foliopallot: Suomalaisittain vappupallot ovat muovia, joka on pinnoitettu ohuella metallipinnoitteella. Ne johtavat sähköä ja ovat siksi suojaamattomien ilmajohtojen kanssa vaarallisia. Foliopalloja ei saa päästää taivaalle missään tilanteessa. Leijuu viikkoja ja isoimmat jopa kuukausia.

Onko sinulla lisää hyviä kysymyksiä?